החלטתם שאתם מגשימים חלום ומשפצים את הדירה החדשה, זו שקניתם או זו שאתם גרים בה כבר כמה שנים. וכמו שאומרים על תינוק לפני שנולד – שיהיה בשעה טובה!
כדי להפחית קצת את תחושות הפחד והלחץ מכל העניין, אשתף אתכם בניסיוני כמעצבת פנים, כל מה שאני יודעת על התהליך, לפי הסדר שבו הוא בד"כ מתבצע:
הגדרת השיפוץ – פרוגרמה
הדבר הראשון שחשוב לעשות הוא להגדיר מה הייתם רוצים שהשיפוץ יכלול. אילו אלמנטים הייתם רוצים לשנות\ להחליף\ לשפץ\ להרוס. האם החלוקה הנוכחית מתאימה לכם ולצרכים שלכם, אילו חללים\ אלמנטים הייתם רוצים לתת עליהם דגש ולהתאים אותם לצרכים שלכם. בשפה המקצועית כל זה נקרא פרוגרמה.
בתור התחלה אני מציעה להכין רשימה של כל הדברים שמפריעים לכם ומנגד רשימה של כל הדברים שאתם אוהבים בדירה הקיימת, ושאתם יכולים להמשיך לחיות איתם. בעצם להתחיל מהאידיאל שהייתם רוצים להגיע אליו בשיפוץ ואח"כ במידת הצורך להוריד אלמנטים לפי סדר עדיפות על מנת להישאר בתקציב שהגדרתם מראש.
תקציב
ואם כבר הזכרתי את המילה תקציב, זה בדיוק העניין הבא שצריך לטפל בו. לאחר שהגדרתם את הפרוגרמה, חשוב להגדיר לעצמכם תקציב שיהיה לכם נוח לעבוד איתו. כזה שמצד אחד תוכלו להכניס בו את מקסימום הדברים שחלמתם עליהם וכזה שתצליחו לעמוד בו כלכלית. נכון, אתם כנראה לא מגיעים מהתחום ואין לכם כל כך מושג כמה עולה כל דבר, אבל זו משימה שאפשר לעמוד בה, עם מעט עזרה. אני תמיד ממליצה ללקוחותי להכין טבלאת אקסל ולהכניס פנימה כל דבר שאתם רוצים לכלול בשיפוץ החל ממטבח חדש ועד לכורסא שחלמתם לרכוש. רצוי שתעזרו בחברים ומשפחה שעברו שיפוץ, וכמובן במעצבת פנים שתסייע לכם להקציב סכום רצוי לכל פריט. נסו כמה שיותר לפרט את הטבלה החל בחומרי הגמרים, הנגרות, ריהוט תאורה שיש וכו'… כך תוכלו לקבל הערכה די קרובה לעלות הריאלית של השיפוץ, וכמובן כדאי להשאיר כ 20% מהתקציב לבלת"מים.
בגדול אוכל לומר שעלות שיפוץ זול הינו כ 2500-4000 ש"ח למ"ר, שיפוץ ברמה בינונית כ 4000-6000 ש"ח למ"ר ובשיפוץ יקר העלות גבוהה יותר בהתאם. עלות השיפוץ מושפעת ישירות מעלות החומרים, כמות פריטי הנגרות, אלומניום, רמת הגימור של הריהוט וכדומה.
בחירת מעצבת פנים
השלב הבא, ורצוי כמה שיותר מוקדם בתהליך לבחור מעצבת פנים שתלווה אתכם במסע עוד מראשיתו, כך תוכלו לחסוך זמן וכסף יקר. מתקשים לבחור? ארכז עבורכם כאן כמה קריטריונים שיעזרו לכם לקבל החלטה טובה:
/ כימיה
אחד הקריטריונים החשובים לבחירת מעצבת פנים הוא האם יש כימיה טובה איתה. אפשר להרגיש זאת עוד משיחת הטלפון הראשונה, אך אין כמו פגישה פנים מול פנים כדי באמת לבחון האם השידוך מוצלח. לווי של מעצבת פנים אורך לפחות כמה חודשים וזו תקופה בה אתם מכניסים לחיים שלכם (וכנראה גם לקבוצת וואטסאפ פעילה במיוחד) אדם זר שהולך לבלות אתכם זמן רב לתקופה די ארוכה, וכדאי שתדעו לתקשר בצורה אופטימלית, כך תוכלו להעביר את השיפוץ בצורה נעימה.
/ ניסיון ומקצועיות
בארץ קיימים כמה סוגים של לימודי עיצוב פנים, לימודי תואר ראשון (האורכים 4 שנות לימוד), לימודי תעודה וקורסים שונים, ביניהם לימודי הום סטיילינג, אשר כל אחד מהם ברמה ועומק שונים. בדקו מהי ההכשרה שיש למעצבת, והאם היא מתאימה לצרכים ולהיקף הפרוייקט שלכם, שכן אם אתם משפצים דירה מאפס כדאי לפנות למעצבת שיש לה הכשרה מעמיקה בתחום, וכדאי גם לבדוק את הנסיון המקצועי שהמעצבת רכשה לאחר לימודיה.
/ סגנון ותיק עבודות
יש המון מעצבי פנים והשוק רווי. תחפשו מראש מעצבת פנים שאתם מתחברים לסגנון העיצובי שלה; מודרני, סקנדינבי , כפרי וכו'… כך תוכלו להבטיח דרך חלקה ותוצאה התואמת לחלומות שלכם.
בנוסף אני ממליצה להיכנס לאתר, לדף הפייסבוק העסקי ואפילו לאינסטגרם של המעצבת כדי שתוכלו להתרשם לעומק מהתוצרים והתהליך שעברה. באתר בד"כ מופיעות תמונות מקצועיות של פרויקטים שכבר הסתיימו אך בפייסבוק ובאינסטגרם המון מעצבי פנים מעלים גם תמונות וסרטונים מתהליך השיפוץ, בחירת החומרים וכו', היכולים להעיד על הדרך ולא רק על התוצאה הסופית.
/ המלצות
כדאי לחפש המלצות של אנשים אחרים שבחרו במעצבת הפנים, אשר יכולים להעיד מנסיונם על אופיה כישוריה והאם היא מעצבת פנים מומלצת בעיניהם.
/ שכר הטרחה של המעצבת
כאמור השוק רווי ויש המון תחרות, לכן תתקלו במגוון די רחב של תמחור לעיצוב פנים. כדאי לבחון את העלות לעומת התמורה, יכול להיות שתתקלו בהצעות מחיר נמוכות ואטרקטיביות אך בפועל הן אינן מתאימות לצרכים שלכם. חשוב לקבל ממעצבת פנים הצעת מחיר מפורטת ומסודרת כדי שתאום הציפיות בינכם יהיה מיטבי וללא הפתעות בדרך. בדרך כלל שכר הטרחה של המעצבת נגזר מעלות השיפוץ ועומד על כ 10% מהתקציב הכולל. ככל שהפרוייקט יותר מורכב ויש הרבה דברים שצריך לתכנן, להחליט, לבחור, כך שכר הטרחה יהיה גבוה יותר. לא בהכרח שדירה קטנה תדרוש פחות עבודה מאשר דירה גדולה, כאמור התמחור תלוי במורכבות ובהיקף העבודה.
אז לאחר שהגדרתם את הפרוגרמה, התקציב ובחרתם מעצבת פנים אפשר לצאת לדרך ולהתחיל במלאכת התכנון. תנו למעצבת שבחרתם להוביל את התהליך וסמכו עליה שכן היא עברה תהליך דומה עם לקוחות אחרים והיא יודעת למה לצפות ואיך אפשר להפוך אותו לזורם ואף מהנה. בסיום הכנת התכניות אפשר יהיה להעביר להצעות מחיר של כמה קבלנים.
בחירת קבלן
אחת ההחלטות החשובות בשיפוץ, היא באיזה קבלן לבחור. חשוב לעשות בחירה מושכלת עפ"י המלצות ולא רק על סמך הצעה אטרקטיבית שהקבלן נותן. כמובן שעדיף לבחור בקבלן שעבד בעבר עם מעצבת הפנים אותה בחרתם, כך שהם כבר מכירים אחד את השני ויש תאום ציפיות טוב ביניהם. הקבלן ידע לקרוא היטב את התכניות ולהבין את הפרטים אליהם המעצבת שואפת ומנגד המעצבת תוכל לסמוך על הקבלן שיבצע את העבודה על הצד הטוב ביותר.
דאגו לערוך את בחירת החומרים עם המעצבת כמה שיותר מוקדם על מנת שהחומרים יחכו לקבלן ולא להפך.
תתפלאו לגלות כמה מהר לוקח לקבלן להרוס ולשבור קירות וכדאי שכל חומרי הגמר יחכו כבר בדירה על מנת לא לעכב אותו.
לו"ז וספקים שונים
נסו לתאם את תחילת השיפוץ ומהלכו לתקופה בה יהיה לכם נוח, וכך שישאר מספיק זמן לתכנון מקדים והזמנת החומרים. מומלץ בזמן השיפוץ לעבור למגורים חלופיים שכן הדירה הופכת ממש לאתר בניה מלאה בבלגן ואבק. (כמובן תלוי בהיקף השיפוץ)
בהמשך הדרך תצטרכו לקבל המון החלטות מקטנות ועד גדולות, הטיפ הכי גדול שלי אליכם זה לא להתמהמה איתן, אלא פשוט להחליט ולעבור לדבר הבא. התמהמהות עלולה לעכב את הספקים השונים בזמני העבודה והאספקה שלהם ובכך לגרור את השיפוץ לזמן ארוך מהמצופה.
בנוסף אם תשענו על התקציב שהגדרתם מראש יהיה לכם הרבה יותר קל לקבל החלטה האם לרכוש את הספה שאהבתם באחת החנויות או אם לאשר הצעת מחיר של נגר עבור ארון בהתאמה אישית לדוגמא.
תזמנו את הספקים לפי סדר ההתקנה. הקבלן לדוגמא מסיים את עבודת השיפוץ לאחר גמרים של צבע, חומרי חיפוי, ריצוף ותאורה. אחריו יגיע הנגר להתקין את כל הארונות ופריטי הנגרות (כמובן אחרי שערך מדידה מדויקת בדירה והוציא לביצוע לפי אותה מדידה). רק לאחר שהנגרות מותקנת בדירה יהיה ניתן להתקין את המשטחים העליונים כמו שיש\ קוריאן ואת הכלים הסניטרים- כיורים ברזים וכו.
בעצם רק אחרי כל אלו תוכלו לעבור להתגורר בדירה, כשהחללים החשובים כמו מטבח וחדרי רחצה מתפקדים באופן מלא.
דלתות פנים למשל פחות דחוף להתקין, אפשר אפילו אחרי המעבר לדירה.
הום סטיילינג
הגעתם לשלב האחרון ובד"כ המהנה ביותר, שכן הדירה כבר די מוכנה ונשאר "להלביש" אותה בריהוט, פריטים משלימים ואקססוריז. טיפ חשוב מאוד שאני רוצה לתת לכם, הוא להקציב מראש סכום בתקציב השיפוץ הכולל לעניין ההום סטיילינג שבד"כ קורה בסוף וכבר לא נשאר כסף. בנוסף דאגו לרכוש את הפריטים החשובים כמו ספה או שולחן אוכל מספיק זמן מראש כיוון שזמן האספקה הוא בדרך כלל ארוך. כך תוכלו להבטיח תוצאה שלמה כמו שחלמתם בתום השיפוץ.
מקווה שאחרי שקראתם עד הסוף, הצלחתי ולו במעט לתת לכם מושג לקראת מה אתם הולכים. מוזמנים לכתוב לי כאן אם יש שאלות נוספות, וכמובן ליצור איתי קשר
המון בהצלחה
שיר