בדירות קטנות תכנון ראשוני מוקפד הוא הכרחי. כל דבר צריך להיות במקום, וצריך לתכנן מקום כזה עבור כל דבר. נשמע פשוט, לא? זה דורש עבודה.
לפני הכל צריך להכין רשימת צרכים ופונקציות (פרוגרמה בשפת המעצבים). אל תמעיטו בערכן של פונקציות שנראות לכם אולי שוליות, למשל איפה למקם את ארגז החול של החתול, או את אוסף הבבושקות 🙂 בהמשך יש להתאים אותן לכדי תכנית ולבדוק האם יש מקום לכולן, אולי תאלצו לוותר על חלק פחות חשובות מפאת מקום, כמובן שמעצבת מנוסה תוכל לעזור לכם לפתור את הפאזל על הצד הטוב ביותר.
הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להצליח במשימה – עיצוב דירה קטנה:
1. לא חייב פינת אוכל. או לחילופין, פינת האוכל יכולה לשמש גם כאי עבודה במטבח. בכל מקרה בחרו אחד מהשניים, סביר להניח שלא יהיה מקום לשני האלמנטים יחד בדירה קטנה. בדירות קטנות חשוב לא לדחוס את כל הפונקציות מתוך הסל, אלא לברור רק את אלה שבאמת צריך. צריך להתאים את הפונקציות לאורך החיים שלכם. למשל אם אתם אוהבים לארח, למרות שהדירה שלכם די קטנה, אני מניחה שתרצו פינת אוכל רחבת ידיים. לכן הייתי מציעה לוותר על אי במטבח ובמקומו למקם שולחן אוכל מלבני וגדול שישמש אתכם גם לפעילות השוטפת היומיומית במטבח וגם לאירוח. במידה ואתם נמנים עם הצד השני, שלא מרבה לארח, הייתי ממליצה על אי עם ישיבה גבוהה אשר ניתן לנצלו גם לאחסון נוסף, ובעצם לוותר על פינת האוכל המסורתית, ולהסתפק בשולחן מתקפל אשר ניתן לאחסן בקלות, ולשלוף החוצה בשעת צורך.
2. אחסון אחסון אחסון. אווו כמה שאחסון הוא דבר חשוב. אני נתקלת לא מעט בדירות אשר אין מענה מספק לעניין האחסון, וכל מה שרואים הוא בלאגן בעיניים. אם אתם רוצים דירה נעימה ומסודרת שכייף לשהות בה, יש לתת דגש על פתרונות אחסון. כשמדובר על דירות קטנות, אני ממליצה לתכנן כמה שיותר אחסון סגור, כלומר אחסון עם חזיתות אטומות אשר מסתירות את כל הדברים שאנחנו לא רוצים לראות. כדאי למנות את כל הפריטים שיש לנו ושאנחנו מתכננים לרכוש, ולתכנן עבורם מקום ייעודי; החל ממכונת כביסה, סל כביסה, מטאטא, חומרי ניקוי, סולם וכד'… תכנון מוקדם ונכון יפתור את כל בעיות הסדר בבית, ויהפוך את ביתכם כמו זה שאתם רואים במגזינים.
3. אפשר לוותר על המרפסת. ואני מתכוונת למרפסת סגורה בדירות ישנות (טיפוסי לדירות בתל אביב). בשנות החמישים היה נהוג לתכנן דירות עם מרפסות מקורות כאשר רק חזית אחת חופשיה, בעצם עם קירות משני הצדדים ותקרה מעל. לא בכדי מרבית הדיירים סיפחו את המרפסות האלו וחיברו אותן לחלל הסלון. בעיני מרפסת כזו עם חזית חופשיה אחת, היא מבוזבזת- לא באמת מרגישים את החוץ, ועדיף לנצל את שטחה לכלל הדירה, במיוחד בדירות קטנות כאשר כל מטר רבוע חשוב.
4. מרפסת שירות אאוט, חדר רחצה אין. בדירה קטנה השטח הוא מוגבל, לכן הייתי ממליצה לוותר על כל חלל שהוא בגדר "אקסטרא", אחד מהם הוא מרפסת השירות. אפשר למקם את מכונת הכביסה והמייבש בארון ייעודי בחדר הרחצה, ואת יתר האלמנטים בארונות אחסון (סעיף 2 😉)
5. מאסטר? עדיף שלא. מצטערת אם זה נשמע שאני רק ממליצה לוותר על אלמנטים, אבל בדירות קטנות עדיף שהתכנון יהיה מהודק ונכון ושתיווצר תחושת מרחב, מאשר שיהיה לכם שירותי אורחים, מרפסת שירות וכד' אך הדירה תרגיש צפופה וחנוקה. בדירה קטנה סביר להניח שחדר הרחצה ממוקם מטרים בודדים מחדר השינה של ההורים ועל כן תכנון חדר רחצה נוסף יהיה בזבוז שטח. כדאי לתכנן חדר רחצה אחד גדול ומרווח, ואפילו במידת האפשר להוסיף דלת ישירה מחדר ההורים (כמובן אם החדרים חולקים קיר משותף).
6. ריהוט רענן וקליל. העדיפו רהיטים בעלי מראה קליל, מוגבהים מהרצפה הגורמים לתחושת ריחוף ומקנות לחלל תחושת אווריריות. למשל ספה עם רגליים גבוהות כאשר רואים את הריצוף תחתיה, תתרום לחושת מרחב גדולה יותר מאשר ספה כבדה וגושית המעמיסה במראה שלה את החלל. כנ"ל לגבי שולחנות אוכל, שולחנות קפה וכסאות – בחרו כאלו עם רגליים דקיקות ומשטחים דקים, אשר ניתן לראות דרכם את יתר החלל.
7. לא להעמיס בחפצים. אמנם דירות קטנות קל יותר לסדר ולנקות, אך גם בקלות הדירה יכולה להיראות מבולגנת ברגע שהחפצים לא במקומם, או שיש עומס של פריטים ואלמנטים. כדאי עד כמה שניתן לצמצם חפצי נוי, פיצ'יפקעס, ולאחסן את כל הפריטים במקומם (שוב עדיף בארונות סגורים).
כמובן שאשמח לסייע לכם בתכנון ועיצוב הדירה הקטנה שלכם,
צרו איתי קשר
שיר